Gå til hovedindhold

Besparelser I Løbende Toiletter

Govtech Midtjylland er bindeleddet i et samarbejde mellem Aarhus, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern og Horsens Kommune, som undersøger potentialet i at reducere vandspild fra løbende toiletter.

  • Læs op

Indhold

     

    Projektet et af mange tværkommunale samarbejder, som har til huse hos Govtech Midtjylland. Anja Hald, projektleder hos Govtech Midtjylland fortæller:

     

    “Det er et utrolig spændende projekt, hvor tre kommuner sammen med Aguardio hen over et år skal lave cirkulær test af, hvordan en sensor kan give brugbare data til både måling og data vedrørende løbende toiletter samt til bygnings – og ressourceoptimering. Når tre kommuner går sammen i sådan et projekt med en privat leverandør, så skabes der en enorm synergieffekt både for de tre deltagende kommuner samt for hele GTM-fællesskabet."

     

    Nye teknologier, såsom IoT sensorer kan levere data fra bygninger som kan give muligheder for at optimere og finde både tekniske og adfærdsbaserede løsninger. De samme data kan bruges på tværs af forskellige afdelinger og funktioner, så der udover konkrete besparelser på fx ’antal skyl pr toilet’, kan det give et billede af fx hvor optimalt bygningens layout er. Nogle badeværelser står måske næsten ubrugte, mens der opstår kø ved andre.

     

    Projektet er derfor tosporet. Det første spor indebærer måling af løbende toiletter med henblik på bygnings- og resurseoptimering. Det andet spor kigger dybere i dataene – IoT sensoren som anvendes, kan levere data om skyl, hvilket giver et billede af brugsmønsteret i en bygning. Det vil sige at man kan arbejde med flere elementer. Dataene kan optimere rengøring, antal nødvendige toiletter ved renovering og hjælpe med at kortlægge trivsel – fx ved at identificere usædvanlig lav brug af toiletterne, som kan indikere at der er noget som ikke er som det skal være.

     

    I nogle tilfælde går pedellerne og holder øje med om toiletterne løber. Det er tidskrævende, og har den problematik at toiletter kan løbe med helt op til 275 liter i døgnet før det kan ses eller høres. Derfor har man vurderet at en lille, selvmonteret sensor kan bidrage til at løse problemet. Sensoren er en lille kasse som spændes fast på vandrøret til toilettet, og som til danske priser anslås at være tjent ind på rene vandbesparelser på et sted mellem 4-12 måneder.

     

    Sensoren er produceret af Aguardio, og kaldes LeakSensor:

     

    ”Med LeakSensor kan man digitalisere et standardtoilet på 20-30 sekunder, da enhver (også skoleelever) nemt kan sætte sensoren på vandløbet. Britiske tal viser at op mod 8% af toiletter løber, mens Amerikanske tal siger helt op til 20%. Der er ikke rigtig nogen danske tal på det, men fx Vejle Kommune har en antagelse om 15% i deres business case” fortæller Anders Barkholt, som er COO hos Aguardio.

     

    Udover begrænsning af vandspild giver sensordata også et klarere billede af hvor ofte toiletterne bruges, og ifølge Anders Barkholt har den slags data har også potentielt stor værdi:

     

    ”Data kan bruges til flere formål – fx giver det et billede af hvor det giver mening at placere toiletter i en bygning, og hvor mange. Det kan give store besparelser i renovering og nybyg. Det kan også bruges til at optimere rengøring. Vi har oplevet skoler hvor eleverne simpelthen ikke bruger toiletterne særlig meget, fordi de ikke er så indbydende.”

     

    Projektet forventes at køre frem til 2023.

    Sidst opdateret: 5. oktober 2023