Gå til hovedindhold

Ældre, Livskvalitet og Digitale Bøger

Projektet har udviklet og afprøvet praksisnære og relevante cases for, hvordan landets folkebiblioteker kan tilbyde eReolens digitale materialer til ældre borgere.

  • Læs op

Indhold

    Baggrund

    Projektet har udviklet og afprøvet praksisnære og relevante cases for, hvordan landets folkebiblioteker kan tilbyde eReolens digitale materialer til ældre borgere. De afprøvede cases fungerer som inspiration for bibliotekerne i alle landets kommuner og kan let tilpasses lokalt. Desuden har projektet haft fokus på at udvikle blandt andet markedsføringsmaterialer, vejledning og en inspirationsside, fyldt med inspiration til læsning/lytning indenfor genre og temaer, som alle landets biblioteker kan anvende i forbindelse med formidling af koncepterne til de ældre.

     

    Formål
    Formålet med projektet Ældre, livskvalitet og digitale bøger 2.0 (2022) er at gøre det lettere for ældre borgere (i eget hjem såvel som på plejehjem) at anvende bibliotekernes digitale bøger.

    De udvalgte koncepter som hver af partnerbibliotekerne har arbejdet med, er blevet til en case, hvor konceptet er blevet udviklet og justeret, så det passer til den lokale kontekst. Hvert partnerbibliotek har afprøvet deres case i praksis med henblik på at kunne anvendes nationalt. Målet har været at skabe bæredygtige cases, der kan leve videre på det enkelte bibliotek.

    De enkelte cases har forskellig karakter og spænder fra tilbud på plejehjem til lytteklubber drevet af frivillige tovholdere, samt morgenmadscaféer på bibliotekerne. Alle koncepter kan tilpasses den lokale kontekst og dermed anvendes af alle landets biblioteker. Målet har været at nå ud til både ældre i eget hjem og på plejehjem med henblik på at mindske ensomhed og tilbyde adgang til litteratur trods eventuelle aldersbetingede handicap.

    Formidling/markedsføring
    Fra starten i projektet har det været ambitionen at gøre de udvalgte koncepter/cases praksisnære og lette at implementere for alle landets biblioteker. Derfor har der også været fokus på at få udarbejdet markedsføringsmateriale til de tre koncepter, som alle landets biblioteker kan anvende, hvis de ønsker at arbejde videre med og afprøve koncepterne i deres kommuner

    Til at formidle de tre cases er der i projektet blevet udarbejdet følgende materialer:

    • Håndbog der præsenterer de enkelte cases samt erfaringer/gode råd, hvis andre biblioteker ønsker at implementere tilbuddene.
    • Trin-for-trin guides (særligt målrettede ældre)
    • Inspirationsside på eReolen, hvor der formidles titler ud fra genre/temaer, som er ønsket af de ældre selv. Inspirationssiden fungerer som indspark til udarbejdelse af læse-/lyttelister.
    • Skabelon til nyhedsbrev
    • Visuel identitet til de tre cases:
    • Ikoner og baggrunde til grafisk opsætning.
    • Logo til de tre cases
    • Farvepalet og forslag til skrifttyper (font) til de tre cases
    • Billedarkiv (sort/hvid) af ældre i læse- og lyttesituationer, der passer til den visuelle identitet.

     

    Partnere:

    Stevns Bibliotekerne
    Varde Bibliotekerne
    Aarhus Bibliotekerne

    Læs mere

    Sidst opdateret: 3. oktober 2023