ITK tager nye spadestik: topskud i det kommende år
Tre nye projekter under ITK Aarhus har netop fået finansiering, og de bevæger sig alle tre i spændet mellem kultur og teknologi. Projekterne berører lydoplevelser, kunstig intelligens og byrummet. Her følger et smugkig på de tre nye topskud.
AarhusGPT: lokal service med kunstig intelligens
AarhusGPT er et ambitiøst projekt, der sigter mod at skabe en LLM-tjeneste skræddersyet til Aarhus. Selvom AI-værktøjer efterhånden er blevet allemandseje, er de ofte udfordret, når det gælder lokale forhold eller specifikt indhold hvor der er behov for korrekthed og kontekstforståelse. Det kan skabe friktion, især når værktøjerne anvendes i det offentlige – hvis en automatisk AI assistent ikke er trænet på de specifikke rammer den opererer i, kan det blive en frustrerende oplevelse for borgere som møder den.
Ved at trække på resurser fra f.eks. Stadsarkivet, byrådsdagsordener og referater, bibliotekerne og Aarhus.dk kan AI'en trænes op til at fungere som et digitalt opslagsværk for Aarhus.
Podwalk: platform til stedsspecifik lyd
Det andet projekt er en ny digital platform, med kapacitet til stedsspecifik lyd – en feature som skal understøtte podwalks – guidede lydvandringer gennem byen. Platformen vil tilbyde skræddersyede ture, hvor lyd, omgivelser og fortælling i fællesskab giver borgerne unikke oplevelser. Ved at bruge byrummet på en ny måde kan man bringe formidlingen ud over dørtrinnet og helt tæt på det levede liv ’derude’, hvor man fysisk kan række ud og røre ved f.eks. arkitektur og planter.
Lyd i Byen: de små lydmiljøer
Det tredje projekt, Lyd i Byen, fokuserer på at integrere retningsbestemte højtalere i Aarhus’ byrum. Retningsbestemte højtalere er specielle fordi de danner en meget afgrænset ’kegle’ af lyd, og derfor kan bruges til f.eks. lydformidling på museer hvor man kan udføre lydbaseret formidling uden at de enkelte ’stop’ forstyrrer hinandens lydoplevelse.
Tanken bag Lyd I Byen er, at mikrofonerne kan bruges i alt fra kunstinstallationer til smarte byrumsløsninger. Projektet åbner op for en ny måde at tænke lyd som en del af selve byrummet, og er finansieret gennem et samarbejde med bibliotekerne.