ITK Space når nye højder!
Fredag den 17. Juni blev dagen for opsendelsen af ITK’s ubemandede rumfartøj - omdrejningspunktet for årets ITK Summer Challenge, og et fælles fagligt samarbejdsprojekt med høje ambitioner. Det blev en dag med drama og højt humør.
Forløbet
Opsendelsen skete fra en nøje udvalgt mark ved Mossø, hvor Tech & Mission Control holdet måtte trodse slanger i græsset for at klargøre fartøjet. Da alle forberedelser var på plads og stemningen høj, blev fartøjet sluppet løs, omgivet af kulørt røg og til lyden af Europe’s Final Countdown. Skyerne lå lavt, og der gik ikke lang tid før ballonen var så højt oppe, at den svandt ind til en plet på himlen.
Vi havde længe kontakt til fartøjet via LoRaWAN og GPS. Imidlertid mistede vi forbindelsen til fartøjet, hvilket førte til et alt for langt spændingsmoment. Jo længere tid der gik, jo større var risikoen for at kulden i stratosfæren havde slået senderne ud og at fartøjet ville styrte ned uden at have meddelt sin position.
I mellemtiden var det Logistics, Communications og Security’s tid til at træde til – for at stabilisere nerverne stod den på popcorn, løbende Breaking News segmenter, og bygning og affyring af vandraketter (med advarselstape og behørig afstand).
Heldet var med ITK, og Tech & Mission Control genvandt kontakten med fartøjet på sin vej ned, før den landede i vandet 2,5 kilometer nord for Fyn. Search and Rescue var rejst i forvejen mod det formodede landingssted og rekrutterede en lokal skipper (Finn) til at sejle dem ud på havet for at fiske ballonen og dens last op.
Search and Rescue gør sig fortjent til en heltemodtagelse ved aftensmaden.
Ud og hjem igen
Med fartøjets last i hænderne blev det muligt at følge rejsen i detaljer, også efter GPS’en satte ud. Fartøjet havde nemlig registreret sin position, højde, fart, temperatur og taget billeder undervejs. Og desuden optaget 360 graders video.
Ballonen nåede en højde på 34 kilometer, før den udvidede sig så meget i det lave tryk at den sprang. Det skete ved 0.00868 bar tryk, og -44,5 grader, nær ozonlagets øvre grænse.
Et snapshot taget i stratosfæren før kulden slog kameraet ud – bemærk jordens krumning. Fartøjet nåede helt op i en højde af 34 kilometer.
Herefter styrtede det i meget høj fart (40 m/s) gennem den tynde luft, indtil det nærmede sig troposfæren i 8-14 kilometers højde. I de tættere luftlag begyndte faldskærmen at have sin virkning og sænkede faldet til 6-7 m/s. I dette tempo bar vinden fartøjet længere mod øst, indtil det landede i havet lidt nord for Fyn (Varbjerg).
Flere måneders forberedelser kulminerede i at målene der var opsat for missionen blev indfriet. Godt samarbejde på tværs af vores afdelinger, hvor mange forskellige kompetencer blev bragt i spil, endte i god stemning og glade kolleger, der allerede nu er spændte på, hvad ITK Summer Challenge 2023 skal byde på.
Team Communications har samlet indtryk fra dagen i en lille video.