Nye veje til rekruttering: I lære som udvikler

Martin på 34 år er uddannet webudvikler, og er nu i gang med en uddannelse som multimedieintegrator – i den forbindelse har han fundet en voksenlæreplads i den kommunale udviklingsafdeling ITK Development. Matchet er formidlet af Jobcenter Aarhus, og er et eksperiment, som skal imødekomme et behov i rekrutteringen. Afdelingsleder Lene Lykke Rafn fortæller om baggrunden:

”Vi har svært ved at rekruttere udviklere af forskellige årsager. Dels fordi der er rift om IT-udviklere, og dels fordi vi arbejder med Open Source, hvilket der ikke er så mange kommercielle virksomheder som gør – derfor er uddannelserne også gerne gearet mere i retning af lukket kildekode. Vores omdrejningspunkt i rekrutteringen er, at man får mulighed for at bidrage til at gøre noget godt for byen, og være med til at præge den vej vi går teknologisk – så vi søger naturligvis efter medarbejdere, som motiveres af dette, og synes det er sjovt. Derfor er vi rigtig glade for at få Martin ind ad døren.”

”Vi så os omkring efter en måde at udvide vores kompetencer, og samtidig få nogen ind, som kan se med nogle andre øjne på tingene – og så kom der altså denne her dialog med jobcenteret. Virksomhedskonsulenten fra Jobcenter Aarhus kontaktede os, og sagde at hun havde et muligt match, som passede til vores behov. Martin var ledig borger og derfor baggrunden for at det hele blev sat i gang. ”

Lene ser det også som en chance for selv at træne udviklere in-house, og skabe teams, som har en bredere værktøjskasse:

”Det er en god mulighed for at præge lærlingen med, for os, relevante sprog og metoder og muligheden for lærlingen at prøve kræfter med en 360 graders udviklingsafdeling, hvor der både er udvikling, vedligehold og drift. Samtidig får vi et mere mangfoldigt team med udviklere med forskellig baggrund, hvor vi kan se løsninger fra flere vinkler, både personligt og fagligt.”

Martin startede i oktober 2022 i virksomhedspraktik og ITK Development gik umiddelbart efter i gang med at søge om at blive godkendt som læreplads af Dansk Industri og Dansk Metal, for at Martin kunne starte i lære i januar 2023. Han er glad for lærepladsen, hvor der er muligheder for at prøve mange forskellige teknologier af, og være under vingen på nogle erfarne udviklere. For Martin er det også en vigtig mulighed for at få værktøjer og tilgange ind under huden, som han måske ikke havde fået hos en mere kommerciel leverandør.

”Jeg begyndte at søge elevpladser fra jeg blev færdiguddannet i september 2021, og det tog et halvt år før jeg kom i praktik – det var jeg så 2-3 gange, men det var ikke så relevant. Webudvikling er jo en erhvervsuddannelse, og når man ikke er datalog eller datamatiker så kan det være svært at finde pladser.”

Martin vil desuden agere ambassadør ude på skolerne, for at vise, at der også findes lærepladser som, byder på noget andet end det gængse. Igennem forløbet vil han være på skolen periodisk, og ellers indgå som en praktisk del af teamet i ITK Development.

Fakta om ITK Development:
ITK DEVELOPMENT designer, udvikler, vedligeholder og drifter webløsninger for alle magistratsafdelinger i Aarhus Kommune. Løsninger kan både være websites, webapplikationer, integrationer eller avancerede fagsystemer, som løser en digital udfordring for forretningen. En agil udviklingstilgang motiverer til samskabelse med både borger og medarbejdere. ITK DEVELOPMENT tilsigter at finde det bedste værktøj til opgaven og arbejder med open source, blandt andet via OS2 samarbejdet. Dette sikrer, at udviklingen kan deles med andre samarbejdspartnere / kommuner, samt at vi kan bruge andres open source-initiativer. Nye teknologier – også inden for AI og Machine Learning prøves yderligere af, for at understøtte morgendagens muligheder og udfordringer.